Mēs visi zinām kādu, kurš mūždien joko, ka vegāni pārtiek tikai no zaļas zāles. Apvainoties nav vērts. Visticamāk, viņš vienkārši vēl nav nobaudījis, cik izcili garšo vegāniskās kūkas!

 

 

Daudziem šķiet, ka vegāniskās kūkas receptes ir uzrakstītas citā valodā, jo, lai arī cik cītīgi mēs lasītu, tomēr nekur neatradīsim pazīstamos vārdus "olas", "piens" vai "sviests". 

Šeit prātā nāk slavenākais Francijas karaliens Marijas Antuanetes izteiciens (18.gs), kurš mūsdienās vairs nebūt nav tik absurds: "Ja viņiem nav maizes, ļaujiet viņiem ēst kūkas!"

Vegāniskais uzturs patiešām nav nekāda raķešu zinātne. Ja mazliet cītīgāk izpētam veikalu piedāvājumu un produktu sastāvus, tad atklāsim, ka, piemēram, piena produktiem, ir daudzas alternatīvas, par kurām uzzināsi šajā rakstā. 


Tātad, ņemot vērā vegāniskās kulinārijas un dzīvesstila aktualitātes, dalāmies ar 5 vegānisko kūku receptēm. Jo kūkas ir jāēd, svētki ir jāsvin un stereotipi - jāgāž!

 

Zaļā kūka powered by avocado

Deviņi no desmit apgalvo, ka dievina Zaļo avokado kūku. Desmitais cilvēks vienmēr melo! 

Zaļā avokado kūka ir ne tikai neticami garda, bet gan arī neticami izskatīga. Tā teikt, bez grēka un riska. Pagatavo un pārliecinies pats!

 

Sastāvdaļas

 

Pamatnei: 

  • 300gr mandeles 
  • 300gr dateles 
  • ½ citrona sula 

Pildījumam:

  • 6 mīksti, vidēja lieluma avokado
  • 4 ĒK kokosriekstu eļļas 
  • 6 laima sula
  • kļavu sīrups pēc nepieciešamības un garšas
  • zemenes vai citas ogas dekoram

 

Pagatavošana 

  1. Gatavo pamatni. Mandeles un dateles sablenderē, līdz izveidojas lipīga masa. Mandeles nevajag samalt miltos, vajag, lai tās ir dažādos, mazākos gabalos. Tas radīs intensīvāku riekstu garšu. 
  2. Masai pievieno citronu sulu un visu samīca kopā. Ja dateles ir gadījušās sausākas vai nepietiekami saldas, var pievienot kļavu sīrupu, lai pamatne stingri turētos kopā. 
  3. Kūkas formā izklāj cepampapīru un izklāj masu, to kārtīgi piespiežot pie pamatnes. Ieliek ledusskapī, lai viss kārtīgi sacietē.
  4. Pildījumam avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un ar karoti izņem augli no mizas, pievieno kokosriekstu eļļu, izspiež laima sulu un pievieno nedaudz kļavu sīrupu. Visu sablenderē un pārliecinās, vai garša un saldums ir pietiekošs, ja nē – pievieno vēl kļavu sīrupu un pierīvē mazliet laima miziņu. Visu sablenderē un lej kūkas formā uz pamatnes. Izlīdzina masu formā un liek ledusskapī, lai sacietē.
  5. Kūka būtu jātur ledusskapī vismaz 4 stundas, lai tā kļūtu cieta. 
  6. Kad kūka sacietējusi, to izdekorē ar ogām. Kūka ir zaļa, svaiga, sātīga, bet tajā nav ne miņas no sliktajiem taukiem. Labu apetīti!

 

Šokolādes kūka ar krēmu

Saudzējiet Zemi! Galu galā šī ir vienīgā planēta, uz kuras ir šokolāde!!! Šī recepte atvērs acis uz to, kā izmantot šokolādes resursus prātīgi! 

Sastāvdaļas 

 

Pamatnei: 

  • 1 - ½  glāzes mandeļu piena
  • 2 tējk. ābolu etiķa
  • 1 - ¼  glāzes ābolu mērces
  • ½  glāze stipras vārītas kafijas
  • ⅔  glāze kausētas kokosriekstu eļļas (vai vīnogu kauliņu eļļas)
  • 2 tējk. vaniļas ekstrakts
  • 2 glāzes + 2 ĒK pilngraudu konditorejas milti vai nebalināti universālie milti
  • 1 - ⅓  tase niedru cukura (vai granulēta cukura)
  • 1 glāze kakao pulvera
  • 2 tējkarotes cepamās sodas
  • 1 tējk. cepamais pulveris
  • ¼  tējk. sāls

Krēmam: 

  • 1 glāze (16 ēdamkarotes) sojas margarīna vai cita ‘’vegānu sviesta’’
  • 2 - 3 glāzes pūdercukura
  • ⅔  glāze kakao pulvera 
  • ¼  glāze vegāniskās šokolādes (izkausēta un viegli atdzesēta)
  • 2 tējk. vaniļas ekstrakts
  • 2 vidēji āboli, nomizoti, bez serdes un sasmalcināti
  • ¼  tējk. malts kanēlis
  • ¼  tējk. rīvēts vai malts muskatrieksts
  • 2 ĒK pilngraudu milti
  • 2 ĒK pūdercukurs / brūnais cukurs / niedru cukurs

 

Pagatavošana 

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 350 grādiem pēc Celsija. Viegli ieeļļo kūkas formu un pakaisa ar kakao pulveri.
  2. Mandeļu pienu un etiķi lej traukā un ļauj maisījumam ‘’atpūsties’’ dažas minūtes. 
  3. Bļodā sajauc viegli izkausētu vegānu sviestu, kafiju, vaniļas ekstraktu un ābolu mērci. Sakuļ līdz putotai konsistencei.
  4. Jauc sausās sastāvdaļas: miltus, cukuru, kakao pulveri, cepamo sodu, cepamo pulveri un sāli. Maisījumu ber sietā un sijā pa virsu iepriekš saputotajai konsistencei. Sakuļ visu, līdz vairs nav kunkuļu un tekstūra ir krēmīga. Pēc vajadzības noregulē mīklas garšu un saldumu, pievienojot cukuru.
  5. Sadala mīklu divās vienādās daļās divām kārtām (pamatnēm).
  6. Cepj pamatnes 25-30 minūtes, pārbaudot gatavību ar zobu bakstāmo (kad tas ir gatavs, kūkas centrā ievietotais zobu bakstāmais iznāk tīrs un sauss). Pagaida, līdz kūkas kārtas pilnībā atdziest, pirms tos pārklāt ar krēmu.
  7. Lai pagatavotu krēmu, sajauc norādītās sastāvdaļas un sakuļ, līdz iegūst viegli gaisīgu masu, nelielos daudzumos pievienojot cukura pulveri, līdz tiek sasniegta vēlamā konsistence un saldums. Ja maisījums kļūst pārāk biezs, to atšķaida ar mandeļu pienu. Ja tas ir pārāk šķidrs, pievieno vairāk kakao pulvera vai cukura pulvera. Krēmu atdzesē ledusskapī.
  8. Krēmu klāj bagātīgi un biezā slānī starp divām kārtām un kūkas augšdaļā. Pēc vēlēšanās izrotā. 

 

Desertu var pasniegt ar šokolādes vai karameļu mērci, putukrējumu un vegāniskā saldējuma bumbiņu. Starp citu, šī delikatese ir divtik garšīga kombinācijā ar glāzi mandeļu vai kokosriekstu piena!

 

 

Banānu krēmkūka

Tu esi tas, ko Tu ēd - tieši tāpēc pagatavo un apēd kaut ko saldu un veselīgu!  Piemēram, viegli gaisīgu banānu krēmkūku. 

Sastāvdaļas 

 

Pamatnei: 

  • 1 + 1/4 glāze grauzdētas un sālītas mandeles
  • 1 glāze dateles (mērcēt siltā ūdenī 20 minūtes)
  • 1/4 glāze viegli apgrauzdētu kokosriekstu skaidiņu.

Pildījumam: 

  • ½  glāze cukurs
  • ¼ glāze kukurūzas ciete
  • ¼ tējkarote sāls 
  • 1 + ½ glāze kokosriekstu piens
  • 1 + ½ glāze mandeļu piens
  • 3 ĒK linsēklas ar 6 ĒK ūdens - samaisiet, lai izveidotos bieza un ‘’lipīga’’ konsistence, līdzīgi kā sakultām olām. 
  • 2 ĒK kokosriekstu eļļa
  • 1 ĒK vaniļas ekstrakts
  • 2 nogatavojušies, plānās šķēlēs sagriezti banāni.

 

Pagatavošana 

  1. Nelielā traukā sakuļ cukuru, kukurūzas cieti un sāli līdz viendabīgai masai; uz kādu laiku noliek malā.
  2. Vidējā katliņā ielej kokosriekstu un mandeļu pienu. Maisa un uzsilda līdz mērenai temperatūrai, pēc tam pievieno cukura maisījumu un turpina putot. Tad pievieno olu aizstājēju, tas ir, linu un ūdens maisījumu, un joprojām turpina maisīt, līdz konsistence kļūst bieza un sāk vārīties.
  3. Maisījumu pārlej traukā, iejauc kokosriekstu eļļu un vaniļu, maisa līdz viendabīgai masai. Atstāj atdzist apmēram 1 stundu.
  4. Notecina ūdeni no datelēm, izskalo tās un ieliek blenderī kopā ar mandalēm un kokosriekstu skaidiņām. Sablendē, līdz izveidojas biezs un ķēpīgs maisījums, kuru vienmērīgi izklāj uz kūkas formas. 
  5. Kad pildījums ir atdzisis, vienmērīgi sadaliet pusi no tā un klājiet uz kūkas dateļu pamatnes. Nākamajā slānī klāj sagrieztus banānus un uz tiem - otro pildījuma daļu.
  6. Kūku pārkāj ar vāku un liek ledusskapī vismaz uz 5 stundām. Ja iespējams, vislabāk kūku tomēr atstāt ledusskapī uz visu nakti, lai tā ieņem pareizās aprises. 

 

Gatavs!

 

 

Citronu cheesecake ar kokosriekstu krēmu

Mēdz teikt, ka ‘’jo vairāk tu sver, jo grūtāk tevi nolaupīt’’. Respektīvi, esi drošībā - ēd kūkas! Jāteic, ka šis nav tas gadījumus. Citronu cheesecake ar kokosriekstu krēmu būs tik viegla un gaisīga kā pūciņa! 

Sastāvdaļas 

 

Pamatnei: 

  • ½ glāzes ciedru rieksti 
  • ½ glāzes kokosriekstu piens 
  • 1 ĒK agaves nektārs 
  • šķipsniņa jūras sāls.

Pildījumam: 

  • 1,5 glāzes ciedru rieksti 
  • ½ glāzes Indijas rieksti
  • ¾ glāzes kokosriekstu eļļa 
  • ⅓ glāzes citronu sula 
  • 3-4 ĒK Agaves nektārs
  • 1-2 ĒK citrona miziņas 
  • 1 glāze kokosriekstu pārslas 
  • ¼ glāzes kokosriekstu piens

 

Pagatavošana 

  1. Mērcē riekstus 4-5 stundas ūdenī. Ūdeni nolej un noskalo riekstus. 
  2. Gatavo pamatni. Blenderī samaļ riekstus, kokosriekstu eļļu, agaves nektāru un nedaudz sāls. Iegūto masu ielej veidnē un atdzesē 2-3 stundas.
  3. Gatavo pildījumu. Blenderī sakuļ riekstus, eļļu un kokosriekstu pienu, pievieno agaves nektāru, citrona sulu un miziņu un atkal maisa. Maisījumu klāj uz kūkas pamatnes, apkaisa ar kokosriekstu pārslām un ievieto ledusskapī uz 5-6 stundām.

 

Pasniedz atdzesētu. Labu apetīti!

 

 

Turku zirņu šokolādes kūka

Sabalansēta diēta ir turku zirņi vienā rokā un šokolāde - otrā. Lai pagatavotu šo kūku, būs nepieciešamas tikai dažas sastāvdaļas un daudz vietas vēderā! 

 

Sastāvdaļas 

 

  • 2 bundžas konservētu turku zirņu
  • 1/2 krūze cukura
  • 3 ĒK  kakao
  • 200ml kokosriekstu piena no bundžas
  • 1/2 tējk. sāls
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta
  • 1 tējk. cepampulvera
  • 3-4 ĒK miltu

 

Pagatavošana 

  1. Visas sastāvdaļas liek blenderī. Pirms tam vislabāk samaisīt.
  2. Kā pēdējos pievieno miltus, tos iepriekš iemaisot. Blenderē kamēr masa kļūst vienmērīga.
  3. Klāj pannā uz cepampapīra, kas ieziests ar eļļu un cep apmēram 45 min. 180°C.

 

Gatavs! Tieši tik vienkārši. Var pasniegt kopā ar upeņu vai kādu citu ievārījumu.

 

 

Dzīve ir īsa. Baudi desertu vispirms!

Vegāniskās kūkas ir sevišķi pateicīgas, jo, pirmkārt, tās ir ļoti viegli un ātri pagatavojamas. Otrkārt, tā ir lieliska sajūta - gūt baudu garšas kārpiņām un vienlaikus apzināties, ka iegribas dēļ nav cietusi neviena dzīva radība! Arī tad, ja jūs neesat vegāns, vismaz vienos svētkos notiekti pamēģiniet celt galdā vegāniskās kūkas. Jūsu viesi un viņu garšas kārpiņas to novērtēs! 

 

P.S. Komentāros padalies ar savu iecienītāko vegāniskās kūkas recepti!